Kas yr Angusas
Angusas – tokis žvėris, kur yr jautis, juodas, didelis (daugel kartų didesnie užu bobutę), be ragų ir su uodega. Vienam kitam žmogui to užtenka. Ir jie yra teisūs. Genetiškai galima šio aprašymo jautyje rasti Anguso geną. Bet to nepakanka… Taigi rimtai ir pagal vadovėlį:
Aberdeen Angus, trumpai – tiesiog Angus, yr škotiška jaučių veislė, kilusi iš Aberdyno grafystės šiaurės Škotijoje. Galvijai natūraliai beragiai, juodos (kartais – rudos) spalvos, atsparūs škotiškam klimatui (reiškia bendrai atsparūs atšiauriam klimatui). Veršeliai nedideli, karvės veršiuojasi langvai, be žmogaus pagalbos. Galvijai nedideli. Karvių svoris apie 550kg škotiškai linijai ir apie 750kg amerikos ir kanados linijoms. Veislinių jaučių svoris atitinkamai apie 850 ir 1000kg. Jautiena – aukštos kokybės, marmuringa.
Kilmės knyga Škotijoje vedama nuo 1962, angusų augintojų bendruomenė susiformavo 1879, o šiandien Angus – labiausiai paplitusi jaučių veislė JAV ir antra pagal populiarumą Britanijoje.
Angus jautiena
Angus jautiena pasižymi minkštumu ir marmuringumu, kas suteikia jautienai įpatingą skonį. JAV 1978 sutvėrė Sertifikuotos Angus Jautienos standartą. Pagrindiniai reikalavimai:
Vidutiniškas arba didesnis marmuringumas
Vidutiniška arba smulki marmuringumo struktūra
Iki 28 mėn amžiaus
65-104 cm2 ribeye plotas
Mažesnis nei 454 kg karkaso (skerdenos) svoris
Mažesnis nei 2.5cm išorinis riebalas
Vidutiniškas arba didesnis už vidutinį raumeningumas
Sertifikuota Lietuviška Angus jautiena
Sertifikuotai Lietuviškai Angus jautienai keliami panašūs į JAV keliamus reikalavimus, tik pas mus reikalavimai jautienai papildyti reikalavimais augintojui ir pašarams. Viskas – kad būtų skanu. Skaniau nei skanu. Ir sveika. Reikalavimų metmenis rasite čia: Sertifikuota Lietuvoška Angus jautiena.