Lietuvos Angusų Asociacijos metmenys Sertifikuotai Lietuviškai Angus jautienai

 

Setrifikuota Lietuviška Angus jautiena gali vadintis tik Angus jautiena, atitinkanti reikalavimus: 

  • Ūkiui / bandai / galvijui
  • Auginimui
  • Mėsos kokybei


Reikalavimai ūkiui / bandai / galvijui
 
Sertifikuota Lietuviška Angus jautiena gali vadintis tik grynakraujo (100% grynumo) Angus galvijo mėsa. Lietuviška Angus jautiena laikoma tik galvijo, atsivesto kompetetingų vertintojų patvirtinto ūkio patvirtintoje bandoje. Vertintojai turi būti aprobuoti Lietuvos Angusų Asociacijos.


Reikalavimai auginimui

Sertifikuoti gali būti tik sveiki Angus galvijai, išauginti:

Be antibijotikų

Be GMO
 
Šeriant pašarais, patvirtintais Lietuvos Angusų Augintojų asociacijos

Kadangi pašarai yra vienas iš svarbiausių faktorių kokybiškos mėsos auginime ir įtakoja mėsos skonines savybes, Asociacijos rekomenduojamuose ir patvirtintuose pašaruose ir šėrimo schemose negali būti naudojama: soja ir sojos rupiniai, rapsai ir rapsų išspaudos, amoniakas, augimo hormonai ir juos atitinkančios medžiagos. Rekomendacijos pastoviai atnaujinamos, atsižvelgiant į asociacijos narių atliekamus tyrimus ir vartotojų bei vertintojų pastabas.


Reikalavimai mėsos kokybei

Sertifikuota Lietuviška Angus jautiena gali vadintis tik aukščiausius kokybinius reikalavimus atitinkanti jautiena. Angus jautienos kokybei nustatyti vetinamas galvijo amžius, svoris, marmuringumas ir spalva. Visa sertifikuota Angus jautiena turi pasižymėti Angus veislei būdingu marmuringumu, mėsa po pjūvio turi skaisčiai rausva, kaip būdinga jautienai, mėsoje neturi būti kraujosruvų ar tamsių dėmių. Kategorijų aprašymai ir pavadinimai ruošiami, preliminarūs reikalavimai pateikiami žemiau:

E kategorija. 14-36 mėnesių Angus galvijas, paros priesvoris > 1 kg/d, pH<=5.7, BMS>=5, spalva 1-5

A kategorija. 14-36 mėnesių Angus galvijas, paros priesvoris > 1 kg/d, pH<=5.7, BMS>=2, spalva 1-5

B kategorija. 14-26 mėnesių Angus galvijas, paros priesvoris > 0,9 kg/d, pH<=5.8, BMS nematuojamas, spalva 1-6